Dagbesteding

Dagbesteding

Dagbesteding bij De Barrage

Samen 100%, daar gaan we voor bij de dagbesteding op de Barrage. Door middel van activiteiten en taken werken we hand in hand met de deelnemers aan een zinvolle invulling van hun dag.

We werken doelgericht. Elke deelnemer heeft twee of drie doelen die vaak gericht zijn op vergroten van zelfstandigheid, zelfvertrouwen, sociale vaardigheden, herkennen en reguleren van emoties, en/of uitgestelde aandacht.

Het dagbestedingsteam

Ons team bestaat uit enthousiaste en betrokken begeleiders met oog voor de deelnemers. Elke deelnemer heeft een begeleider als eerste aanspreekpunt. Deze heeft korte lijnen met ouder(s)/vertegenwoordiger, sluit indien mogelijk aan bij eventuele overleggen en maakt bijvoorbeeld het persoonlijk plan van de deelnemer. In dit plan staan de doelen en wordt een beeld van de deelnemer geschetst. Daarnaast staan o.a. begeleidingsafspraken beschreven en lees je terug aan welke doelen er wordt gewerkt. Bij team dagbesteding is naast de begeleiders een gedragsdeskundige en een manager dagbesteding betrokken.

Bij de dagbesteding vinden we het belangrijk dat onze deelnemers succeservaringen opdoen binnen hun eigen mogelijkheden, dat we ze cognitief en sociaal stimuleren en richten we ons op een fatsoensnormen zoals het zeggen van een simpel ‘dank je wel’.

Voor wie is Dagbesteding en hoe gaan wij te werk

Structuur

Elke dag bestaat uit eenzelfde structuur. Zo werken we in de ochtend met elkaar aan het zorgen voor de dieren en het terrein. In de middag is er elke dag van de week een ander aanbod, zoals koken, paardrijden, creatief, sportief en moestuin.

Het werken aan taken wordt afgewisseld met ontspanning door het spelen van spelletjes, skelteren, schommelen, knuffelen met de dieren, wandelen en spelen.

De deelnemers

Op de Dagbesteding van de Barrage is er ruimte voor deelnemers uit verschillende doelgroepen. Zo hebben we (jong)volwassenen voor wie het perspectief bij dagbesteding ligt. Daarnaast hebben we jongeren die (tijdelijk) zijn uitgevallen op school en voor wie dagbesteding een manier is om tot rust te komen na een vaak moeilijke periode in het onderwijs. Ze kunnen bij ons dan zelfvertrouwen en succeservaringen op doen en op praktische wijze nieuwe vaardigheden leren.

Hoe ziet een dag bij de dagbesteding er uit?

Bij aankomst wordt Nina persoonlijk verwelkomt door de begeleider, samen gaan ze naar binnen en als alle deelnemers gearriveerd zijn wordt er verteld in taal en met pictogrammen welke activiteiten er die dag gepland zijn. Nina is ingedeeld in het groepje die eerst de cavia’s gaat verzorgen; hok schoonmaken, vers hooi en brokjes geven. Van de begeleider moet ik met deelnemer Jos bespreken wie het water geeft en wie de brokjes, want samen met iemand werken aan een taakje is één van mijn doelen. We spreken af dat ik de brokjes mag doen. Oei, hoeveel brokjes moet ik ook alweer pakken? Gelukkig is daar mijn begeleider om het met mij samen te doen als ik het niet meer zo goed weet. Natuurlijk mag Nina ook even lekker met de cavia’s knuffelen. Vaak wordt er een en fotootje naar mama/verzorger “ge-appt”. Rond half elf is er pauze en is het tijd voor wat te drinken en wat lekkers. Daarna wordt er een begin gemaakt in de groentetuin. De groentetuin wordt winterklaar gemaakt en de bladeren bijeengeveegd. Rond half een is het lunchtijd. De groep is best groot, wij zitten verdeeld over twee plekken zodat we in alle rust ons broodje kunnen opeten. Nina heeft brood met pindakaas, een banaan en 2 pakjes drinken meegekregen.  Na de lunch gaat Nina even skelteren en voetballen in de binnenbak. Rond half 3 wordt er gezamenlijk gedronken en gepuzzeld. Sommigen lezen een boekje. We gaan de paardjes uit het land halen. Eerst even borstelen, wat zijn de paarden heerlijk warm en zacht! Daarna gaan we paardrijden. Vandaag mocht ik zelfs een stukje zelf sturen. Gelukkig bleef mijn begeleider wel naast mij lopen. Nog even snel steppen voordat Nina opgehaald wordt. De begeleider rapporteert hoe de dag was en hoe we aan de doelen hebben gewerkt. Nina heeft nu alweer zin in morgen!

Dagbesteding in het kort
  • Zinvolle dag invulling met nadruk op dieren en buiten zijn
  • Persoonlijke begeleiding door betrokken en enthousiast team, veel dezelfde gezichten
  • Kijken naar wat er wél kan en uitgaan van mogelijkheden
  • Samen 100%, je staat er niet alleen voor
  • Gedragswetenschappers horen bij het team
  • Plezier maken, ontspanning en spelen afgewisseld met werken aan taken
  • Zelfvertrouwen en succeservaringen opdoen, ik mag er zijn.

Veel besproken onderwerpen:

Wachtlijst

Het is fijn om te merken dat er veel vraag is naar een plek op De Barrage. Gezien deze vraag houden wij een wachtlijst aan. Deze kunt u hier bekijken.

Aanmelden

Jongeren aanmelden voor wonen gebeurt via de sociale teams van de gemeente of zorgkantoor.

Voor meer informatie kijk op de contactpagina.

Gezonde voeding

De pupil krijgt een lunch van thuis mee. Op de barrage zorgen wij voor drinken en af en toe iets lekkers. Afhankelijk van wat de moestuin of boomgaard te bieden een stuk groente of fruit. Maar op de vrijdag smullen wij vaak van een tosti.

Welke dieren zijn er op de Barrage

Onze dieren zijn te zien door hier te klikken